Juridische inzichten. Ziekenhuizen verenigen zich in netwerken

HR Square 195
“De maatregelen die het ziekenhuislandschap en de financiering ervan zullen hervormen, zijn het gevolg van het federale regeerakkoord van 2014”, zegt Dylan Casaer. “Het doel is de klinische samenwerking tussen ziekenhuizen te bevorderen en zo de kwaliteit te verbeteren en het gebruik van middelen, expertise, infrastructuur en apparatuur te rationaliseren. In vergelijking met andere OESO-landen worden patiënten in België immers vaker opgenomen in ziekenhuizen, is de gemiddelde verblijfsduur langer en zijn er minder interventies in een dagziekenhuis. Daarnaast is er versnippering van de zorg en een te frequent gebruik van dure apparatuur.” Verplichte samenwerking De nieuwe wet, die op 14 februari 2019 door het parlement is goedgekeurd, verplicht ziekenhuizen ten laatste vanaf 1 januari 2020 locoregionale netwerken te vormen en naar een complementair zorgaanbod te streven. “Er mogen maximum 25 ziekenhuisnetwerken opgericht worden, waarvan dertien in Vlaanderen, acht in Wallonië en vier in Brussel”, verduidelijkt Casaer. “Alleen algemene ziekenhuizen moeten...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.