Juridische knelpunten. Lessen uit vorige sociale verkiezingen

HR Square 194
In mei 2020 organiseren honderden organisaties in ons land sociale verkiezingen. Omdat de procedure danig ingewikkeld en strikt is – met veel data waarop bepaalde verrichtingen moeten gebeuren – valt te verwachten dat dit opnieuw met heel wat juridisch getouwtrek zal gepaard gaan. Olivier Wouters en Henri-François Lenaerts, beiden advocaten bij Claeys & Engels, maakten een doorlichting van de 200 rechtszaken in de nasleep van de sociale verkiezingen van 2016. De eerste vaststelling? Er waren honderd vonnissen en arresten minder dan in 2012. “We merken dat werkgevers liever op ondernemingsniveau en samen met de vakbonden een oplossing zoeken”, zegt Wouters. “Bovendien zijn de termijnen om naar de rechtbank te stappen tijdens de procedure kort en is hoger beroep niet altijd mogelijk.” Het merendeel van de betwistingen ging over de afbakening van de technische bedrijfseenheid. Ter herinnering: werkgevers moeten sociale verkiezingen per technische bedrijfseenheid organiseren. Als een bedrijf meerdere vestigingen met...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.