‘Langer werken’: er is geen draagvlak voor

HR Square 194
Vandaag is de officiële pensioenleeftijd 65 jaar, morgen wordt hij verhoogd naar 66, overmorgen naar 67 enzovoort. Vanuit politiek-economisch oogpunt is dit perfect te verantwoorden. Dat hebben grote denkers en doeners uit alle hoeken al ten overvloede, met cijfers en argumenten onderbouwd. Helaas hebben zij niet uitgelegd hoe dat ‘langer werken’ kan worden bereikt. Wetten afkondigen is gemakkelijk. Ze laten naleven is moeilijker, zelfs vaak onmogelijk. Wie negeert, ontduikt of ontwijkt geen belastingen, verkeersregels, milieuregels, bouwvoorschriften en alle andere overheidsbedenksels? Zo gaat en zal het gaan met de plicht om langer te werken. Tenzij, misschien… Ondertussen leert een degelijke en betrouwbare studie (*) dat een ruime meerderheid van de Belgische werknemers de huidige pensioenleeftijd van 65 jaar niet ziet zitten. Van de respondenten uit een representatieve steekproef denkt 63 procent het niet aan te kunnen tot die leeftijd. Langer dan 65 acht 77 procent niet mogelijk. Kunnen is één ding,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.