Loon: Strategisch belonen

HR Square 3
De total rewards-benadering vertrekt vanuit de werknemer. Die stelt zich namelijk de vraag wat hij in ruil krijgt voor zijn investering van arbeid. Hij zal met andere woorden proberen uitmaken wat zijn return on human capital investment is. Nochtans redeneren personeelsdirecteurs traditioneel vanuit het onderscheid tussen het loon- en voordelengebeuren enerzijds en allerlei andere HR-domeinen zoals vorming, carrière enz. anderzijds. De werknemer denkt niet zo. Hij of zij stelt zich de vraag: “Wat krijg ik?” Eigenlijk is de total rewards-benadering een klantgerichte interpretatie van het personeelsbeleid. Uit onderzoek blijkt voorts dat werknemers niet alleen voor het geld werken, maar ook voor, bijvoorbeeld, de sfeer en tal van andere motieven. Xavier Baeten en Sophia Hoornaert brachten dit complex samenspel van factoren in kaart, gebruik makend van onderzoek. De componenten die zij detecteerden zijn: lonen (cash), loonstijging, employee benefits, maar ook – niet onbelangrijk – de structuur en administratie van het beloningsgebeuren....

In de kijker

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Werkgevers nemen maatregelen tegen hoge energiekosten

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.