Loonkloof. Uber toont aan dat de loonkloof niet helemaal dicht moet

HR Square 181
Uber is een fantastische speeltuin voor economen: omdat het systeem alle mogelijke gegevens over alle transacties tussen klanten en chauffeurs bijhoudt, kunnen onderzoekers er waardevolle analyses uitvoeren die elders in de economie en samenleving onmogelijk zijn. Ook Cody Cook, Rebecca Diamond, Jonathan Hall, John A. List en Paul Oyer gingen in de data van Uber graven (Cook, Hall en List werken bij Uber, List is daarnaast ook verbonden aan de universiteit van Chicago, en Diamond en Oyer aan Stanford University). Meer specifiek gingen ze op zoek naar gegevens over het loonverschil tussen mannen en vrouwen.Eerste interessante vaststelling: er is wel degelijk een loonkloof bij Uber. Je zou kunnen denken dat in de ‘gig economy’ die kloof onbestaande is, omdat geslacht er geen rol speelt. In het bijzonder bij Uber: de prijs voor een rit wordt bepaald door een relatief eenvoudige formule. Die bevat geen variabele voor het geslacht en maakt...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.