Loonkloof. Uber toont aan dat de loonkloof niet helemaal dicht moet

HR Square 181
Uber is een fantastische speeltuin voor economen: omdat het systeem alle mogelijke gegevens over alle transacties tussen klanten en chauffeurs bijhoudt, kunnen onderzoekers er waardevolle analyses uitvoeren die elders in de economie en samenleving onmogelijk zijn. Ook Cody Cook, Rebecca Diamond, Jonathan Hall, John A. List en Paul Oyer gingen in de data van Uber graven (Cook, Hall en List werken bij Uber, List is daarnaast ook verbonden aan de universiteit van Chicago, en Diamond en Oyer aan Stanford University). Meer specifiek gingen ze op zoek naar gegevens over het loonverschil tussen mannen en vrouwen.Eerste interessante vaststelling: er is wel degelijk een loonkloof bij Uber. Je zou kunnen denken dat in de ‘gig economy’ die kloof onbestaande is, omdat geslacht er geen rol speelt. In het bijzonder bij Uber: de prijs voor een rit wordt bepaald door een relatief eenvoudige formule. Die bevat geen variabele voor het geslacht en maakt...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.