Management: Efficiënt vergaderen. Alles kan – en moet – beter

HR Square 41
Is vergaderen de hoofdbezigheid van managers? Studies tonen aan dat tussen 30 en 80% van hun tijd naar die activiteit gaat. Almaar meer leidinggevenden vinden bovendien dat vergaderingen steeds minder productief zijn, zo blijkt uit een rondvraag van softwareleveranciers Mindjet en NetViewer. Zij ondervroegen 800 leidinggevenden in Europa. Ruim 61% van alle vergaderingen zou volgens de respondenten niet efficiënt zijn en weinig bijdragen aan het delen en doorgeven van informatie. Als oorzaken noemen de respondenten een gebrekkige voorbereiding, maar ook het niet duidelijk toewijzen en afspreken van taken en verantwoordelijkheden. Het ontbreken van heldere structuren en doelstellingen is eveneens een storende factor. Bijna de helft van de ondervraagden (45%) zou het aantal fysieke vergaderingen met collega’s willen halveren of vervangen door telefonische sessies of webvergaderingen. Een derde van de ondervraagden zegt nog dat ze dagelijks drie tot vier uur in vergaderingen doorbrengen. Een verandering van vergadercultuur is dan ook van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.