Management: HR-aspecten van fusies en acquisities

HR Square 28
Oracle besteedt erg veel “nazorg” aan inlijving PeopleSoft De Amerikaanse informaticagigant Oracle houdt zich bezig met de ontwikkeling, verkoop en implementatie (advies) van allerlei software. Op het vlak van databanken is Oracle naar eigen zeggen de marktleider in de Benelux. In bedrijfstoepassingen is de groep wel kleiner dan haar Duitse aartsrivaal SAP. Eind december 2004 kon Oracle, na veel vijven en zessen, de overname van het Amerikaanse PeopleSoft beklinken. Het fusieconcern schrapte circa 5.000 banen en hield zo rond de 50.000 medewerkers over. De oprichter van Oracle, Larry Ellison, en zijn team hadden bovenmenselijke inspanningen moeten doen om PeopleSoft binnen te halen. Hun avances genoten immers niet de sympathie van Craig Conway, de topman van PeopleSoft. Conway lag dwars en had uiteindelijk geen andere keus dan PeopleSoft te verlaten. “Het pre-overnameproces nam achttien maanden in beslag, en dat is best lang”, erkent Tom Valgaeren, HR-directeur van Oracle in België en...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.