Management: Verandermanagement in de openbare sector. Voorbij het scepticisme.

HR Square 36
De voorbije jaren is de openbare sector grondig door elkaar geschud. Op federaal, gemeenschaps- en lokaal niveau werd eind jaren 1990 een vernieuwingsproces in gang gezet. De opzet was ambitieus: België omturnen tot een modelstaat. De veelbesproken Copernicus-hervorming moest van de federale overheid een betere werkgever en dienstverlener maken. Althans dat beloofde de paars-groene regering in het regeerakkoord van juli 1999. Politieke en maatschappelijke gebeurtenissen hadden het vertrouwen van de burger in de overheid tot onder nul doen dalen. Het Agusta-schandaal had het thema van politieke integriteit op de voorgrond geplaatst. Het Dutroux-schandaal en de Witte Mars leidden tot een grondige hervorming van politie en justitie. Op de koop toe brak vlak voor de verkiezingen van 1999 de dioxinecrisis uit. De roep naar een transparante en efficiënte openbare sector werd almaar luider. De Copernicus-hervorming zou dus de verouderde federale administratie een nieuwe structuur geven, ministeriële kabinetten zouden worden afgeschaft, topambtenaren...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.