Mentale gezondheid (2). Van stress en risico’s op burn-out naar bevlogenheid

HR Square 205 (juli-augustus 2021)
  “De weegschaal is een gekende metafoor als het gaat over stress en bevlogenheid. Aan de ene kant zit alles wat je energie geeft, zoals de steun van collega’s, een goede leidinggevende, een leuk takenpakket, en aan de andere kant alles wat energie vreet: taken die je niet leuk vindt, maar ook sommige levensgebeurtenissen”, steekt Kristof Biesemans (preventieadviseur psychosociaal welzijn bij Liantis) van wal.“Wanneer die twee in evenwicht zijn, is er geen probleem”, vervolgt hij. “Wanneer de draaglasten zwaarder doorwegen dan de draagkrachten, ervaren we stress. Die zorgt er in eerste instantie voor dat je zelfs wat beter kan gaan presteren, maar hoe langer je in die stresstoestand verkeert, hoe meer negatieve effecten je ervaart: hartkloppingen, versnelde ademhaling, meer of minder eetlust... maar ook piekeren, uitstel- of vermijdgedrag. Uiteindelijk kan je evolueren naar chronische stress, met uitputting, diepe vermoeidheid, meer frequente infecties, hyperventilatie en cognitieve stoornissen als gevolg. Nog een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.