Mentale gezondheid (2). Van stress en risico’s op burn-out naar bevlogenheid

HR Square 205 (juli-augustus 2021)
  “De weegschaal is een gekende metafoor als het gaat over stress en bevlogenheid. Aan de ene kant zit alles wat je energie geeft, zoals de steun van collega’s, een goede leidinggevende, een leuk takenpakket, en aan de andere kant alles wat energie vreet: taken die je niet leuk vindt, maar ook sommige levensgebeurtenissen”, steekt Kristof Biesemans (preventieadviseur psychosociaal welzijn bij Liantis) van wal.“Wanneer die twee in evenwicht zijn, is er geen probleem”, vervolgt hij. “Wanneer de draaglasten zwaarder doorwegen dan de draagkrachten, ervaren we stress. Die zorgt er in eerste instantie voor dat je zelfs wat beter kan gaan presteren, maar hoe langer je in die stresstoestand verkeert, hoe meer negatieve effecten je ervaart: hartkloppingen, versnelde ademhaling, meer of minder eetlust... maar ook piekeren, uitstel- of vermijdgedrag. Uiteindelijk kan je evolueren naar chronische stress, met uitputting, diepe vermoeidheid, meer frequente infecties, hyperventilatie en cognitieve stoornissen als gevolg. Nog een...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.