Minimumloon: hoger-lager?

HR Square 205 (juli-augustus 2021)
In Trends schreef Alain Mouton: “Hogere minimumlonen, een aanpassing van de landingsbanen, een kleine bijsturing in het brugpensioen, flexibele overuren… Het sociaal akkoord tussen de vakbonden en de werkgevers is een klassieke flauwe mix met symboolmaatregelen zonder aandacht voor de grote uitdagingen op de Belgische arbeidsmarkt: de te lage werkzaamheidsgraad van 60-plussers en laaggeschoolden.” Daan Killemaes, de hoofdeconoom van Trends, deed er nog een schep bovenop: “De sociale partners kwamen vannacht overeen om het minimumloon te verhogen tot 1702 euro per maand tegen 2022. Dat vergroot allerminst de tewerkstellingskansen van de lager geschoolden. Hoe duurder arbeid, hoe lager de vraag naar arbeid vanuit de bedrijven.” Beide auteurs halen ook ‘de promotieval’ van stal in hun kritiek op de hogere minimumlonen, maar dit terzijde. We luisteren even of het welbekende deuntje van ‘Hoe duurder arbeid, hoe lager de vraag naar arbeid vanuit de bedrijven’ in deze context wel aanslaat. Vooraf: Mouton...

In de kijker

Aantal telewerkers in de EU verdubbeld

Bonussen van CEO’s amper gekoppeld aan milieuprestaties

Netto minstens 50 euro erbij vanaf 1 januari

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.