Mythe of werkelijkheid: Steekt de Great Resignation de oceaan over?

HR Square 213 (november-december 2022)
De Verenigde Staten zijn sinds de coronacrisis in de ban van The Great Resignation: een recordaantal mensen zegt zélf vrijwillig hun job op om iets anders te gaan doen. De harde data geven duidelijk aan dat er op de Belgische arbeidsmarkt geen sprake is van een gelijkaardige aardverschuiving. Maar de motieven die in de VS aan de basis lagen van de Great Resignation hebben ook bij ons het psychologisch contract tussen werknemers en werkgevers veranderd. In maart 2021 nam een recordaantal van 4,5 miljoen Amerikanen ontslag. De evolutie viel niet stil, maand na maand kozen miljoenen mensen vrijwillig voor een ander job. De Great Resignation was geboren. Professor Ludo Struyven leidt de onderzoeksgroep Onderwijs en Arbeidsmarkt van HIVA (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving). Hij is gespecialiseerd in de dynamiek van de arbeidsmarkt, en volgde de omwentelingen in de Verenigde Staten op de voet. “Je zag dat de Amerikaanse economie zich verrassend...

Dit artikel is exclusief voor leden

Bent u lid? Log dan in via onderstaande knop.

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL.
  • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €265 (+ 6% btw).

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

  • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
  • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
  • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
  • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
  • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is €800 (+ 6% btw).

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.