Netwerken: Ekonomika. Ontwaken uit de globaliseringdroom

HR Square 44
Tegenwoordig combineert Luc Cortebeeck zijn functie als ACV-voorzitter met deze van ondervoorzitter van de wereldvakbond ITUC (International Trade Union Confederation). Hij kan dus uit eerste hand getuigen dat globalisering ook op de organisatiestructuur van de vakbonden een directe invloed heeft. Cortebeeck is daarover erg duidelijk: “Wij zijn niet tegen globalisering, we globaliseren immers zelf. We zijn andersglobalisten: we vinden een zekere ordening essentieel. Globalisering zonder regulering is ondenkbaar. Sociaal overleg is de te bewandelen weg.” Vaststellingen Het beginpunt van de vakbondsredenering over globalisering is dat globalisering totnogtoe niet werkt en de beloftes niet waarmaakt. Cortebeeck: “Begin jaren 1990 heerste een euforie over globalisering. Voorstanders beweerden dat landen en hun bevolkingen alleen maar voordeel zouden hebben bij een wereldmarkt zonder grenzen. Dit zou worden vertaald in een goed draaiende exportmotor en enorme kansen voor economische groei en werkgelegenheid. Globalisering zou welvaart creëren en werkgelegenheid scheppen en iedereen zou erbij winnen, zowel...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.