Netwerken: Ekonomika. Ontwaken uit de globaliseringdroom

HR Square 44
Tegenwoordig combineert Luc Cortebeeck zijn functie als ACV-voorzitter met deze van ondervoorzitter van de wereldvakbond ITUC (International Trade Union Confederation). Hij kan dus uit eerste hand getuigen dat globalisering ook op de organisatiestructuur van de vakbonden een directe invloed heeft. Cortebeeck is daarover erg duidelijk: “Wij zijn niet tegen globalisering, we globaliseren immers zelf. We zijn andersglobalisten: we vinden een zekere ordening essentieel. Globalisering zonder regulering is ondenkbaar. Sociaal overleg is de te bewandelen weg.” Vaststellingen Het beginpunt van de vakbondsredenering over globalisering is dat globalisering totnogtoe niet werkt en de beloftes niet waarmaakt. Cortebeeck: “Begin jaren 1990 heerste een euforie over globalisering. Voorstanders beweerden dat landen en hun bevolkingen alleen maar voordeel zouden hebben bij een wereldmarkt zonder grenzen. Dit zou worden vertaald in een goed draaiende exportmotor en enorme kansen voor economische groei en werkgelegenheid. Globalisering zou welvaart creëren en werkgelegenheid scheppen en iedereen zou erbij winnen, zowel...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.