Netwerken: Luc Derijcke (UAMS) over de evolutie van het personeelsbeleid. Van warme ‘personeelzaken’ naar kil HRM?

HR Square 49
Voor personeelsbeleid lijkt 1972, het geboortejaar van de Personnel Managers Club, prehistorie. Van de term Human Resources Management was nog geen sprake. De afdeling personeelszaken boog zich enkel over administratie, loon en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast moest er ook wel wat gewaakt worden over de sociale vrede en er werd een stevige identificatie met het bedrijf opgebouwd, al leek dat iets vanzelfsprekends. “Het personeelsbeleid was sterk paternalistisch en corporatistisch”, zo blikte Luc Derijcke terug tijdens de viering van 35 jaar PM Club. We vroegen de professor aan de Universiteit Antwerpen Management School (UAMS) wat meer uitleg. “Het personeelsbeleid van toen wordt nu al gauw afgeschilderd als waardeloos en oubollig”, weet Derijcke. “Te gauw”, zo lijken we op te maken uit zijn toon. Hij geeft weliswaar toe dat er enkele opmerkelijke kenmerken waren, maar die moeten geduid worden in de tijd. Het tijdperk van één god, één lief, één baas was nog niet...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.