Netwerken: VOV Lerend Netwerk. Empowerment zit tussen de oren

HR Square 43
‘Empowerment is back’, zoveel is duidelijk. Ruim 20 jaar geleden werd het begrip in de managementwereld ingevoerd als dé oplossing voor alle motivatieproblemen, om 10 jaar later stilletjes langs de achterdeur te verdwijnen. Het empoweren van medewerkers bleek toch niet zo gemakkelijk als men dacht. Nu maakt het idee weer opgang en ditmaal is men zich bewust van de valkuilen. Een manager kan op twee manieren naar empowerment kijken, zegt Koen Dewettinck van De Vlerick Leuven Gent Management School. De eerste is de top-downbenadering, waarbij het begrip van bovenaf als het ware wordt opgelegd. Dat een manager die al zijn medewerkers samenroept en zegt “vanaf dit ogenblik zijn jullie allemaal empowered” niet geloofwaardig overkomt, zal niemand verbazen. Dewettinck is meer een voorstander van de bottom-upbenadering, waarbij empowerment tussen de oren van alle medewerkers zit en zo in de gehele organisatie doordringt. Maar hoe krijgt een manager dat voor elkaar? Wat?...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.