Netwerken: Wat brengt een investering in HRM op? Bereken de waarde van ‘menselijk kapitaal’

HR Square 52
“Wat is de kostprijs van het absenteïsme in uw bedrijf en hoe verhouden deze kosten zich in vergelijking met uw concurrenten?” vraagt Peter De Bley, directeur HR Services PricewaterhouseCoopers (PwC). De deelnemers van de workshop, georganiseerd door de Personnel Managers Club (PMC), blijven het antwoord schuldig. Hiermee toont De Bley aan hoe weinig personeelsverantwoordelijken zich bezighouden met het meten van het rendement van het menselijk kapitaal. “Iedereen voelt aan dat een goed HR-beleid een positieve invloed heeft op de prestaties van medewerkers en dus ook op het bedrijfsresultaat. Dat cijfermatig aantonen is moeilijk, maar niet onmogelijk”, merkt De Bley op. Tijdens de workshop lichtte hij een methode toe om de return on investment van werknemers in kaart te brengen. Hieruit blijkt bovendien dat HR niet als een kostenpost aanzien mag worden, maar als een investering die een stevige impact op het bedrijfsresultaat kan hebben. De meetmethode bestaat uit vier fasen....

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.