Nieuws

HR Square 71
ONTWIKKELING Overnames stimuleren kennisontwikkeling Wanneer buitenlandse multinationals Belgische bedrijven willen overnemen, ontstaat al eens paniek in politieke en economische kringen. Toch dient het belang van zo’n multinational ook het belang van ‘onze’ economie. Dat stelt Roger Smeets, die promoveert aan de Nederlandse Radboud Universiteit. Meer nog: overnames door buitenlandse groepen stimuleren de kennisoverdracht én dat leidt tot betere prestaties. Econoom Smeets onderzocht de mate van invloed van buitenlandse investeringen door multinationale bedrijven op bedoelde en onbedoelde kennisoverdracht naar lokale bedrijven. Een vraag die niet alleen academisch, maar ook beleidsmatig relevant is. ‘Kennisdiffusie’ (zoals Smeets het strak vertaalt uit het Engels) is immers een belangrijk effect van de komst van een multinational. Veel belangrijker dan het werkgelegenheidsargument, stelt Smeets. “Subsidies om een buitenlandse investeerder binnen te halen, is een erg omslachtige manier om banen te creëren. Dat kan je met hetzelfde geld gemakkelijker voor elkaar krijgen.” Gewilde ‘kennisdiffusie’ Kennisdiffusie kan wel...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.