Nieuws: Belgische loonstudie Brutolonen sinds begin 2005 met 18 procent gestegen

HR Square 64
Elk jaar doet HR-dienstverlener SD Worx onderzoek naar de lonen van Belgische werknemers in België. Daarvoor worden de salarisgegevens van ongeveer tweehonderd functies geanalyseerd. De steekproef voor 2008 bestond uit 104.313 werknemers van 15.464 bedrijven. Enkele vaststellingen: Wie zijn totale bruto maandloon eind 2008 vergeleek met het bedrag dat voor januari 2005 op zijn loonfiche verscheen, kon een stijging van gemiddeld 18 procent vaststellen. Het gaat om het totale salaris, bestaande uit een deel vast en een deel variabel loon. De salarissen van specialisten met een niet-commerciële buitenfunctie stegen het sterkst (+ 21 procent). De kleinste stijging was er voor de lonen van bedienden met een niet-commerciële buitenfunctie. In 2008 stegen de vaste salarissen met 6,4 procent. Dat cijfer bevat zowel de loonindexeringen als de baremaverhogingen. Door de hoge inflatie in 2008 waren er in diverse sectoren al verscheidene indexverhogingen, die deze sterke stijging mee verklaren. Telt men voor elke...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.