November Conference 05: Do’s & don’ts bij reorganisatie. Dynamiet en conflict of overleg en zekerheid?

HR Square 36
Karel Gacoms, provinciaal secretaris ABVV-Metaal Brabant, werd een Bekende Vlaming door zijn doortastende syndicale optreden bij de sluiting van Renault Vilvoorde in 1997. Volgens hem heeft de zogenaamde Renault-wet onder meer het nadeel dat werknemers betrekkelijk lang in onzekerheid blijven verkeren. “Door die wet is er altijd, of de werknemers dit nu willen of niet, een periode van alternatieve voorstellen en betwistingen. De overgrote meerderheid van hen wil doorgaans dat er meteen over een sociaal plan wordt gediscussieerd. De vakbonden gebruiken die fase van de alternatieve voorstellen om een aantal punten voor het sociaal plan af te dwingen. Dat was echter niet de oorspronkelijke bedoeling van de wet. Ik vind dat een vakbondsdelegatie zelf moet kunnen oordelen of een betwisting nodig is of niet.” > Beschermde werknemers Uitmaken wie zijn baan verliest, moet volgens de vakbondsman gebeuren op basis van objectieve criteria waarover weinig discussie mogelijk is. “Werkgevers grijpen meer...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.