Onderzoek: Exclusief onderzoek over interne communicatie en sociaal overleg. Belgische manager doet het informeel

HR Square 52
Een grote meerderheid van de werkgevers in België verkiest informeel overleg boven formeel overleg om intern te communiceren. Dat is één van de opvallende resultaten van het communicatie-onderzoek van HR Square en het Kenniscentrum van SD Worx. Bij 70% van de respondenten blijken de wandelgangen veel populairder dan vastgelegde structuren of procedures. Dat blijkt ook wanneer respondenten informele communicatie afwegen ten opzichte van formele. Voor nagenoeg een kwart (24%) is informele communicatie ‘zeer belangrijk’. In hun organisatie heeft informeel overleg de bovenhand, is formele communicatie eerder pro forma en wordt het merendeel van de informatie vooraf gecommuniceerd of overlegd via het informele circuit. Voor de helft van de ondervraagden is informele communicatie ‘belangrijk’: de informele communicatie gaat steevast de formele vooraf. Daartegenover staat 20% die meent dat informele communicatie ‘onbelangrijk’ is. Zij erkennen wel dat er een informeel circuit bestaat in hun bedrijf, maar de formele communicatie primeert. Amper 2%...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.