Onderzoek Loonbeleid & employee benefits: Belgische werknemer niet tevreden Wat loopt er mis in loonbeleid?

HR Square 71
Het onderzoek Het Centre of Excellence in Strategic Rewards van de Vlerick Leuven Gent Management School ondervroeg 8357 werknemers over hun loon(tevredenheid). De bevindingen kunnen samengevat worden in zes vaststellingen: ■1. Amper één op twee werknemers is tevreden over zijn loon. Vooral over het basisloon is men niet te spreken. Amper 33 procent van de arbeiders en 42 procent van de bedienden is hierover tevreden. Bij kaderleden en directie is dat 59 en 67 procent. ■2. De waardering voor het loonbeleid is nog veel kleiner. Bedrijven communiceren immers weinig transparant over de manier waarop het loon wordt bepaald. Zo krijgen werknemers een gevoel van onrechtvaardigheid. ■3. Prestatiegerelateerde beloning werkt, maar er moet nog aan gesleuteld worden. Zo’n 35 procent van de uitvoerende bedienden in de privésector heeft recht op een bonus, tegenover slechts 12 procent bij de overheid. De onwetendheid over de bonussystematiek is ontstellend: 47 procent van de bedienden...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.