Onderzoek: loopbaankeuzes en persoonlijke waarden: Van een welvaartsparadigma naar een welzijnsparadigma?

HR Square 209 (maart-april 2022)
Krijgen we een nieuwe invulling van het psychologisch contract tussen werkgever en werknemer? En welke impact heeft dat dan op de relatie tussen organisatie en individu, op de arbeidsmarkt in het algemeen? Hoe we naar onze loopbanen kijken, verandert met het verlopen van de tijd. We hanteren andere criteria wanneer we een baan kiezen, en hebben een ander idee over wat de ideale loopbaan zou zijn. Althans, dat is de hypothese achter het grootschalige onderzoek dat onafhankelijk onderzoeksbureau Indiville, een spin-off van de KU Leuven, deed in opdracht van Travvant. HR Square kon de resultaten inkijken, en voelde socioloog en onderzoeker Jan Verbelen aan de tand. Nieuw psychologisch contract Jan Verbelen ziet een aantal grote tendensen die achter statistieken schuilgaan. De eerste heeft te maken met de centrale vraagstelling die aan de basis ligt van het onderzoek: gaan we naar een nieuw psychologisch contract? Het oude, dat draait om jobzekerheid,...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.