ONDERZOEK. Sport op het werk. Intervaltraining voor beeldschermwerkers. Bewegen op het werk: tijdsgebrek is geen excuus meer

HR Square 192
Izumi Tabata. Wie regelmatig in de fitnesszalen komt, is wellicht goed vertrouwd met de naam van de Japanse onderzoeker. Hij was het die midden de jaren 1990 aantoonde dat men met een intensieve intervaltraining van vier minuten – twintig seconden trainen, tien seconden rusten, acht keer na elkaar – dezelfde gezondheidseffecten realiseert als met een gematigd intensieve duurtraining. Onder Belgische trainers en sporters is het Tabata-protocol intussen goed ingeburgerd. Velen beschouwen het als de manier bij uitstek om snel en efficiënt conditie, spierkracht en uithouding op te bouwen.150 minuten bewegen per weekMaar niet alleen voor sportievelingen biedt het protocol van Tabata mogelijkheden. Volgens inspanningsfysiologe Ine De Clerck kunnen ook werkenden er hun voordeel mee doen. Drie jaar geleden startten zij en haar team van de Arteveldhogeschool het onderzoeksproject HIIT@WORK. Het doel: uitzoeken of High Intensity Interval Training (HIIT) zo ontwikkeld kan worden dat het wetenschappelijk onderbouwd en haalbaar is voor...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.