Onderzoek: Trends in ontslagpraktijken. “Wil groeit om alternatieven voor collectief ontslag te zoeken”

HR Square 70
Essentie ■ Het ontslagbeleid ‘professionaliseert’. ■ België kent langere opzeggingstermijnen, ongeacht het niveau van de functie. ■ 65 procent van de Belgische bedrijven neemt sowieso outplacement op in zijn ontslagpakket. ■ Werknemers presteren hun opzeggingstermijn doorgaans niet (tot dusver). ■ De verbrekingsvergoedingen voor arbeiders stijgen (verdubbelen vaak). ■ Ontslag van een arbeider kost gemiddeld 45.000 tot 65.000 euro. ■ Ontslag van een bediende kost gemiddeld 100.000 tot 135.000 euro. Het ontslagbeleid ‘professionaliseert’. Zes op de tien bedrijven hebben nu al een formeel en schriftelijk ontslagbeleid. Daarin vinden we de opzeggingstermijnen en vergoedingen terug. Dat blijkt een onderzoek over opzeggingspraktijken dat HR-dienstverlener Right Management net voor het uitbreken van de crisis uitvoerde in 28 landen, waaronder België. Slechts vier procent van de bedrijven blijkt helemaal geen ontslagbeleid te hebben. In de vorige, gelijkaardige studie naar ontslagpraktijken, in 2002, was dit nog 15 procent. Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst zijn de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.