Onderzoek: Trends in ontslagpraktijken. “Wil groeit om alternatieven voor collectief ontslag te zoeken”

HR Square 70
Essentie ■ Het ontslagbeleid ‘professionaliseert’. ■ België kent langere opzeggingstermijnen, ongeacht het niveau van de functie. ■ 65 procent van de Belgische bedrijven neemt sowieso outplacement op in zijn ontslagpakket. ■ Werknemers presteren hun opzeggingstermijn doorgaans niet (tot dusver). ■ De verbrekingsvergoedingen voor arbeiders stijgen (verdubbelen vaak). ■ Ontslag van een arbeider kost gemiddeld 45.000 tot 65.000 euro. ■ Ontslag van een bediende kost gemiddeld 100.000 tot 135.000 euro. Het ontslagbeleid ‘professionaliseert’. Zes op de tien bedrijven hebben nu al een formeel en schriftelijk ontslagbeleid. Daarin vinden we de opzeggingstermijnen en vergoedingen terug. Dat blijkt een onderzoek over opzeggingspraktijken dat HR-dienstverlener Right Management net voor het uitbreken van de crisis uitvoerde in 28 landen, waaronder België. Slechts vier procent van de bedrijven blijkt helemaal geen ontslagbeleid te hebben. In de vorige, gelijkaardige studie naar ontslagpraktijken, in 2002, was dit nog 15 procent. Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst zijn de...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.