Onderzoek Werkbeleving: Hans De Witte (KU Leuven) over werkbeleving in Vlaanderen. “Ruime meerderheid heeft een plezierige job”

HR Square 105
Essentie ■ Objectieve kenmerken van het werk (zoals inspraak, sociale ondersteuning en vaardigheidsbenutting) worden duidelijk positief beoordeeld. ■ Subjectieve kenmerken (werkbeleving) zijn ook overwegend positief: zo’n 60 procent ervaart het werk als aangenaam. ■ Tussen beroepsposities en -functies heersen grote verschillen: arbeiders hebben een ‘arme’ job (minder plezier maar ook minder vermoeiend), terwijl kaderleden en leidinggevenden meer plezier beleven, maar ook vermoeider zijn. ■ 50,6 procent vertoont een gunstige arbeidskwaliteit, 36 procent een neutrale. 5,5 procent is ambivalent en in 8 procent van de gevallen is de arbeidskwaliteit problematisch. Slechts in 8 procent van de gevallen is de arbeidskwaliteit van Vlaamse werknemers ronduit problematisch. Dat leidt professor Arbeidspsychologie Hans De Witte (KU Leuven) af uit zijn onderzoek ‘Werken in Vlaanderen: vermoeiend of plezierig?’. Althans, dat wijzen de werkkenmerken of objectieve kenmerken uit. “Die vallen uiteen in twee groepen”, legt De Witte uit. “Enerzijds heb je de hulpbronnen. Dat zijn de...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.