Ontwikkeling: Enquêtes en aanbieders zien andere trend. Stijgt of daalt het aantal bedrijfsopleidingen?

HR Square 50
Diverse enquêtes suggereren dat er sinds 2000 sprake is van een terugval van de vormingsinspanningen van bedrijven. De meest recente studie, de Enquête naar Voortgezette Beroepsopleiding (CVTS), komt van de algemene directie Statistiek en Economische Informatie van de federale overheidsdienst Economie. De cijfers komen uit 2005. Toen bood 62,5% van de Belgische ondernemingen met ten minste tien personeelsleden een of andere vorm van opleiding aan zijn werknemers aan. Zowel formele als informele opleiding werd geturfd. Bij de vorige CVTS-studie in 1999 bood nog 70,2% van de bedrijven opleiding aan. Een fikse daling dus, al geeft een vergelijking met 1993 dan weer een totaal ander beeld: toen bood amper 46% van de bedrijven een opleiding aan. De sterke stijging tussen 1993 en 1999 heeft zich niet voortgezet. Een verdere analyse van de resultaten leert dat de recente daling volledig te wijten is aan de bedrijven met minder dan 250 werknemers. In...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.