Opinie: Kamasutra op de werkvloer

HR Square 41
Om aan deze toestand te remediëren, worden vaak twee wegen vooropgesteld. Een eerste strategie is het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten om de tekorten op te vangen. Ik ben niet tegen een politiek van open grenzen, maar deze benadering heeft beperkingen. Ten eerste vormen we een klein taalgebied, wat ons een belangrijk nadeel verschaft. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt voorts dat ons land hoogstens 1% van de beroepsbevolking kan bijpassen door migratie. België heeft bovendien een negatief migratie-imago. Diverse studies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) tonen aan dat we aan de top staan van migrantonvriendelijke landen. Ten slotte stellen we vast dat de nieuwe Europese lidstaten zoals Polen en Hongarije zelf loonstijgingen kennen en een retentiebeleid opstarten voor hun arbeidspotentieel. De tweede strategie is een harde competitie inzake het aantrekken van witte raven. Op HR-congressen en in HR-publicaties wordt een ware oorlogstaal gehanteerd: ‘The war for talent’ en ‘The battle for...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.