Opinie: Kmo’s wegen te weinig op het beleid en vakbonden zijn een tegenmacht

HR Square 48
De voorbije acht jaar was Rik Jaeken nationaal voorzitter van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Onlangs werd hij opgevolgd door Flor Joosen. In een afscheidsinterview met de krant De Standaard nam Jaeken geen blad voor de mond. De Limburgse ondernemer meent dat de invloed van Unizo sterk gegroeid is en dat ze een volwaardige werkgeversorganisatie is geworden: “Toen ik bij Unizo begon, als voorzitter in Limburg in 1995, werden veel beleidsbeslissingen zonder ons genomen. We waren een groep van klagende middenstanders om de simpele reden dat we nooit betrokken werden - of alleszins te weinig - bij de totstandkoming van wetten en besluiten. We konden alleen reageren wanneer het te laat was. Dat is serieus veranderd. Nu doen we wel mee, als volwaardige werkgeversorganisatie. En terecht. Als de kmo’s en de handelszaken draaien, draait de economie en draait het hele land. Kmo-ondernemers zitten in eigen land verankerd. Wij verdienen...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.