OPINIE. Zin in een andere sociale dialoog (2). Hoe machtig voelen sociale partners zich?

HR Square 159
Supermachtig… Dat was althans de indruk die we kregen vanuit de commentaren over de vakbond van het loodswezen en het maritiem personeel, nadat deze onlangs de toegang tot de havens voor een aantal dagen blokkeerde. Werkgevers beschuldigden de beroepsgroep van machtsmisbruik (her en der dook zelfs de term ‘machtsgeilheid’ op) en waarschuwde voor een economisch bloedbad. Frappant was dat ook een vakbondstopman vond dat de beroepsgroep een stap te ver ging. Hij pleitte voor meer sociale dialoog in plaats van sociale actie.  Arbeidsrelaties zijn machtsrelaties  Arbeidsverhoudingen zijn naast ruil- ook machtsverhoudingen, zoveel is duidelijk. Het gaat in de praktijk vooral om de wederzijdse perceptie van elkaars macht. Indien wederzijds een gelijke machtsbalans wordt gepercipieerd, dan zal dit een constructieve dialoog bevorderen. Is dat niet het geval, wordt dat meteen al veel moeilijker. Het voorbeeld van het loodswezen en maritiem personeel illustreert dat. Zij zijn strategisch onmisbaar voor de vlotte doorgang...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.