Opinie. Zin in een andere sociale dialoog (21). De individualiseringsparadox

HR Square 178
Vragende partij bij i-deals zijn meestal de werknemers zelf. Ook de aanbodkant, HR, neemt initiatief richting meer individualisering. Getriggerd door de toenemende mogelijkheden op het vlak van digitalisering, wordt alom geïnvesteerd in keuzemenu’s en maatwerk op het gebied van beloning, mobiliteit, arbeidstijd, talent, verlof, … Thema’s die klassiek een collectief en gestandaardiseerd kader en aanpak kenden, krijgen meer en meer een gepersonaliseerde touch. Om in marketingtermen te spreken: de ‘employee journey’ staat voorop. Een wringende realiteit Hoe valt deze individualiseringsrealiteit te rijmen met de wetmatigheden binnen de sociale dialoog? Beide wringen, zo denken we intuïtief. Het klassiek collectief afsprakenkader staat lijnrecht tegenover het gepersonaliseerde. Eens een collectief akkoord onderhandeld is, geldt dit akkoord standaard voor iedereen en is het een verworven recht voor altijd. Een tang op een varken dus met de fluïde en steeds wisselende vragen en behoeften van werknemers in een gepersonaliseerd en gedifferentieerd HR-beleid. Schaf de collectieve...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.