OPINIE. Zin in een andere sociale dialoog (3): Vermijd vervreemding (Peggy De Prins)

HR Square 160
Hoe kleiner het zicht op de volledige organisatiecontext en hoe minder menselijke contact tussen de diverse bedrijfsniveaus, hoe groter de kans op vervreemding en conflict. Die evolutie maakt de sociale dialoog niet bepaald gemakkelijker. Hoe kan het anders? “Bij klassieke Vlaamse ondernemingen, zoals Bekaert en Agfa Gevaert, wist iedereen perfect wie de baas was en bestond er een goed functionerend overlegmodel. Tegenwoordig is dat wel anders. Managers blijven niet lang meer op post, zijn afhankelijk van grotere bazen en moeten niet langer alleen de belangen van die ene onderneming verdedigen. Als zo’n bedrijf dan ook nog eens tot wisselende internationale kapitaalgroepen behoort, is de vervreemding tussen de werknemers en de werkgever compleet.” Met deze stellingname in de pers (in Knack van 13 januari 2016) gaf voormalig ACV-topman Luc Cortebeeck een belangrijke voorzet in het kader van onze zoektocht naar een andere en betere sociale dialoog. Geen zicht op het volledige...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.