Opleiding: Heidi Coppens (SKF Logistics Services Belgium) over vormingskansen en personeelsverloop. Verlaten medewerkers het bedrijf na een opleiding? Of als ze geen opleiding krijgen?

HR Square 108
Essentie ■ De reden voor het lage verloopcijfer ligt in de organisatie van het personeelsbeleid in zijn geheel. ■ Het komt erop aan continu te werken aan personeelsontwikkeling via individuele ontwikkelingsplannen. ■ De taak van HR bestaat voornamelijk uit opvolging, ondersteuning en stimulatie. Er bestaan verschillende meningen en theorieën over de gevolgen die de opleidingsinvesteringen kunnen hebben op het personeelsverloop. We baseren ons op twee tegenovergestelde perspectieven om na te gaan hoe werkgevers de relatie tussen personeelsontwikkeling en personeelsverloop ervaren: ■ Human capital theorie (Becker, 1962): het investeren in vorming, training en opleiding (VTO) zorgt ervoor dat de arbeidsmarktpositie van de werknemers verbetert en daardoor zal het personeelsverloop toenemen. ▲ ▼ ■ Social exchange theorie (Blau, 1964): wanneer een werkgever de persoonlijke ontwikkeling van zijn werknemers ondersteunt, zullen zij minder geneigd zijn om bij een ander bedrijf te gaan werken. Werknemers hebben meer dan ooit de behoefte om zich voortdurend...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.