Organisatie sociale verkiezingen. “Kaart de heikele onderwerpen op voorhand aan”

HR Square 194
“Voor de sociale verkiezingen in België kunnen alleen de vakbonden kandidaten voordragen”, vertelt Marlies Santermans, projectleidster sociale verkiezingen bij Acerta. “Uit een rondvraag bij 500 HR-verantwoordelijken leren we dat slechts een kwart zich in die manier van werken kan vinden. 35 procent is van mening dat de werknemers onderling moeten kunnen beslissen wie de afgevaardigden in de organisatie zullen zijn. 38 procent stelt een combinatie van die twee pistes voor.” De HR-dienstverlener vroeg ook wie de communicatie over het sociaal overleg voor zijn rekening neemt. In 43 procent van de gevallen is het de werkgever zelf die de werknemers informeert over wat er in de overlegorganen besproken is. Opvallend, in 5 procent van de ondernemingen communiceren vakbonden en werkgever los van elkaar. In sommige gevallen sturen ze elk een verschillende conclusie uit. “Dat wijst op meningsverschillen en een slechte sfeer in de organisatie”, zegt de experte. CPBW populairder dan OR...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.