Overheid: Public service motivation. Motivatie puren uit waarden en dienstverlening

HR Square 50
Public service motivation (PSM) verwijst naar de motivatie om zich in te zetten voor het algemeen belang en op die manier zelfs in te gaan tegen het eigenbelang. Tot op heden is er weinig werk gemaakt van het testen van een algemene theorie die de oorzaken en gevolgen van PSM duidt. Wouter Vandenabeele, onderzoeker aan het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven, vult nu die lacune met zijn doctoraatsonderzoek naar de motivatie van ambtenaren. Wat is PSM? Vandenabeele omschrijft public service motivation als “gemotiveerd worden om zich in te zetten voor het algemeen belang of een collectieve zaak.” Deze motivatie wordt vanzelfsprekend vaak gekoppeld aan ambtenaren en personen die in de publieke sector werken, maar het concept is niet alleen daar van toepassing. Ook buiten de overheid is dit fenomeen een realiteit. “PSM komt wel vaker voor in de overheid dan in andere sectoren”, zegt Vandenabeele. “Maar wie...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.