Personeelsbeleid in het onderwijs. Scholen ontdekken strategische waarde van HR

HR Square 199
Met meer dan 188.000 personeelsleden is het Vlaams onderwijs een van de grootste werkgevers van het land. In dat aantal, afkomstig uit het jongste rapport ‘Onderwijs in cijfers’ van het Vlaams Departement Onderwijs en Vorming, zitten vooral leerkrachten, maar ook (adjunct-)directeurs, administratieve krachten, opvoeders, pedagogische begeleiders, kinderverzorgers, CLB-medewerkers en onderwijsinspecteurs. Hoe ons onderwijs die vele neuzen in dezelfde richting krijgt, is de vraag die hoogleraar Geert Devos al ruim dertig jaar bezighoudt. Hij leidt de onderzoeksgroep ‘Beleid en Leiderschap in het Onderwijs’ aan de Universiteit Gent.Dat er in de voorbije drie decennia veel en tegelijk weinig veranderd is, is een eerste bedenking van Devos. “Sommige discussies, bijvoorbeeld over het aantrekkelijker maken van het lerarenberoep, zijn nog altijd dezelfde als in de jaren tachtig en negentig. Op andere terreinen is er wel vooruitgang geboekt. Zo is de stijl die scholen hanteren, minder hiërarchisch geworden. Directies gaan nu te rade bij hun...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.