POSTSCRIPTUM. Evaluatiegesprekken: rijp voor het HR-stort?

HR Square 162
De formele jaarlijkse evaluatiegesprekken werden eind augustus andermaal af-geserveerd in een artikel dat in De Standaard op 23/8 werd gepubliceerd op basis van een enquête die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen had gehouden onder zijn leden (kmo’s en zelfstandigen met personeel). Slechts 26 procent van de 563 respondenten doet er nog aan mee, tegenover 43 procent drie jaar geleden. Onder degenen die nog evaluatiegesprekken voeren, is bovendien een derde er niet van overtuigd dat ze prestatie-verbeterend werken. De boodschap is niet nieuw. De praktijk ligt al sinds medio jaren 1990 onder vuur van wetenschappers in binnen- en buitenland die haar met degelijk bewijsmateriaal professioneel afbranden. In de periode 2013-2015 veroorzaakte de beslissing van verscheidene wereldwijde multinationals van meestal Amerikaanse komaf om hun evaluatiesystemen stop te zetten nogal wat ophef. Vele andere ondernemingen volgden ondertussen. Beter laat dan nooit misschien? Wat toen vooral opviel, was dat enkele van de grootste consultancybedrijven...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.