Postscriptum. Heeft u een onzinbaan?

HR Square 183
Zo definieert de auteur de onzinbaan: “Een baan die zo volslagen zinloos is, dat zelfs de persoon die het werk dagelijks moet uitvoeren, zichzelf er niet van kan overtuigen dat er een goede reden is waarom hij dit werk doet. Hij kan dit weliswaar niet aan zijn collega’s toegeven – daar zijn vaak heel goede redenen voor – maar toch is hij ervan overtuigd dat de baan zinloos is.” Hij voegt naast de zinloosheid ook nog de criteria ‘overbodig’ en ‘schadelijk’ toe. En dat de werknemer zich verplicht voelt om te doen alsof dat niet het geval is. Het doet denken aan de oude communisten-mop: “Wij doen alsof wij u werk geven, gij doet alsof ge werkt.” Maar over die soort systemen heeft Graeber het niet, wel over datgene waarin wij leven en werken. Hij ziet vijf grote soorten onzinbanen:• ‘Wachtersbanen’ die alleen of primair bestaan omdat iemand er belangrijk...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.