Postscriptum. In het zog van de virtuele economie, nu ook de virtuele staking? (Jos Gavel)

HR Square 164
In afwachting daarvan, gooien we hier alvast één van de origineelste voorstellen in de groep. Het laatste hoofdstuk van het document is gewijd aan ‘De nood aan een stakingswet’. De meeste discussiepunten en op te lossen problemen die worden aangehaald, zijn heel klassiek. Ze worden getapt uit het nimmer en nergens lekkende vat dat iedere ondernemersorganisatie al decennia in haar kelder heeft staan. Het gaat – voorspelbaar en terecht – over blokkades, piketten met geweld, de kracht van aanzeggingsprocedures en sociale vrede, het inzetten van uitzendkrachten tijdens stakingen en het ‘onevenredig’ inzetten van het stakingsrecht. So far, so good.  Wel nieuw en uitermate boeiend is de idee om een wettelijk en conventioneel kader te scheppen voor ‘de virtuele staking’. We citeren het Voka-document: “Naast het ordentelijk regelen van stakingen, moet er ook een kader komen voor de minimale of gegarandeerde dienstverlening voor cruciale economische en maatschappelijke activiteiten. De idee van de virtuele staking kan de zoektocht en het noodzakelijk overleg om een evenwichtige minimumdienstverlening uit te werken, verrijken." De virtuele...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.