Postscriptum. In het zog van de virtuele economie, nu ook de virtuele staking? (Jos Gavel)

HR Square 164
In afwachting daarvan, gooien we hier alvast één van de origineelste voorstellen in de groep. Het laatste hoofdstuk van het document is gewijd aan ‘De nood aan een stakingswet’. De meeste discussiepunten en op te lossen problemen die worden aangehaald, zijn heel klassiek. Ze worden getapt uit het nimmer en nergens lekkende vat dat iedere ondernemersorganisatie al decennia in haar kelder heeft staan. Het gaat – voorspelbaar en terecht – over blokkades, piketten met geweld, de kracht van aanzeggingsprocedures en sociale vrede, het inzetten van uitzendkrachten tijdens stakingen en het ‘onevenredig’ inzetten van het stakingsrecht. So far, so good.  Wel nieuw en uitermate boeiend is de idee om een wettelijk en conventioneel kader te scheppen voor ‘de virtuele staking’. We citeren het Voka-document: “Naast het ordentelijk regelen van stakingen, moet er ook een kader komen voor de minimale of gegarandeerde dienstverlening voor cruciale economische en maatschappelijke activiteiten. De idee van de virtuele staking kan de zoektocht en het noodzakelijk overleg om een evenwichtige minimumdienstverlening uit te werken, verrijken." De virtuele...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.