Postscriptum. Minder werken voor hetzelfde geld? Te proberen

HR Square 187
Met de verkiezingen in zicht, pleiten sommige partijen en vakbonden voor een substantieel kortere werkweek met behoud van loon, bijvoorbeeld in de vorm van een vierdagenweek. De motieven zijn divers, maar niet altijd even waardevol. Eerste argument: het zal met de hulp van loonsubsidies en/of verschuiving van belastingen betaalbaar kunnen en helpen om de werkloosheid verder te laten dalen. Dat klopt niet. Het waarom is stof voor een andere bijdrage. Andere argumenten snijden beter hout. Een dag minder woon-werkverkeer is goed voor de mobiliteit en het milieu, tenminste als de vierdaagse werknemers op de vijfde dag niet even erg rondcrossen met de auto. Maar vooral: de vierdagenweek helpt psychologische en psychosomatische stoornissen milderen of voorkomen. Dat kan het absenteïsme drukken, wat goed is voor het individu, de organisatie en de samenleving. Hiervoor bestaan wereldwijd voldoende wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen. Kan dit inzicht worden omgezet door ondernemingen die winst moeten maken of...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.