Postscriptum. Scholingsbeding: te dom om te helpen donderen

HR Square 180
Het idee daarachter is dat bedrijven die investeren in ontwikkeling (de goede) beschermd worden tegen andere ondernemingen die de vruchten willen plukken van hun inspanningen door goed personeel te scharrelen dat op kosten van een ander is gevormd (de profiteurs). Meteen zou het scholingsbeding de opleidingsinspanningen stimuleren. Lachaert wil in essentie de restrictieve voorwaarden uit de huidige regeling in zeer grote mate strippen. Hij wil de conditie weg dat een scholingsbeding slechts kan voor werknemers met een jaarloon hoger dan 34.180 euro en het zo ook toegankelijk maken voor minder betaalde, vaak technische jobs. Hij wil het scholingsbeding voorts toestaan voor alle opleidingen met toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt, los van hun duur of duurte. Ook wettelijk en reglementair verplichte opleidingen moeten volgens het Kamerlid onder het scholingsbeding kunnen vallen. Veel supporters voor dit voorstel heeft Lachaert niet. De vakbonden krijgt hij niet mee, maar dat zal hem een zorg...

Dit artikel is exclusief voor leden

In de kijker

Werknemers krijgen dit jaar gemiddeld 11 procent hogere bonus

Vierdaagse werkweek positief voor productiviteit

Arbeidskost steeg met bijna 7 procent

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.