Postscriptum. Scholingsbeding: te dom om te helpen donderen

HR Square 180
Het idee daarachter is dat bedrijven die investeren in ontwikkeling (de goede) beschermd worden tegen andere ondernemingen die de vruchten willen plukken van hun inspanningen door goed personeel te scharrelen dat op kosten van een ander is gevormd (de profiteurs). Meteen zou het scholingsbeding de opleidingsinspanningen stimuleren. Lachaert wil in essentie de restrictieve voorwaarden uit de huidige regeling in zeer grote mate strippen. Hij wil de conditie weg dat een scholingsbeding slechts kan voor werknemers met een jaarloon hoger dan 34.180 euro en het zo ook toegankelijk maken voor minder betaalde, vaak technische jobs. Hij wil het scholingsbeding voorts toestaan voor alle opleidingen met toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt, los van hun duur of duurte. Ook wettelijk en reglementair verplichte opleidingen moeten volgens het Kamerlid onder het scholingsbeding kunnen vallen. Veel supporters voor dit voorstel heeft Lachaert niet. De vakbonden krijgt hij niet mee, maar dat zal hem een zorg...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.