POSTSCRIPTUM – Strategisch talentmanagement: nieuwe inhoud of opgefriste verpakking? (Jos Gavel)

HR Square 156
Het begrip talentmanagement is het voorbije decennium stevig opgerukt. Het roept de associatie op met beter, omvattender, slimmer personeelsbeleid en het wekt de indruk dat de ‘talenten’ van (potentiële) medewerkers veel centraler staan in HRM en in het gehele bedrijfsbeleid van de ondernemingen en organisaties die er zich op beroepen. Talentmanagement zou het welgekomen alternatief zijn voor de ‘human resources’-benadering (de mens als hulpmiddel, naast en vaak onder de machine en het kapitaal) die de jongste tijd steeds meer onvrede en kritiek oproept. En aan het einde van haar Latijn lijkt te zijn. Is talentmanagement effectief een nieuwe en betere aanpak van de menselijke factor in de organisatie? Wat kunnen we ons vanuit praktisch oogpunt voorstellen bij het concept? Hoe sterk zijn de fundamenten en hoe werkt het? De volgende vragen zijn beslist niet onbelangrijk. Gaat talentmanagement in de eerste plaats over hoe men het best omgaat met een elite...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.