Postscriptum. Stress en burn-out: wie moet wat?

HR Square 179
Depressies kostten volgens de schatting van het Riziv dik 1 miljard euro, burn-outs bijna een half miljard. Dat is de kostprijs voor de ‘ziekenkas’. De kosten voor de bedrijven en organisaties waar medewerkers wegens depressie of burn-out uitvallen, zijn niet te becijferen.Voorts maakte de Serv vorige maand bekend dat in Vlaanderen 12,3 procent van de werknemers en 11,4 procent van de zelfstandigen last hebben van ‘acute psychische vermoeidheid’. De voornaamste risicofactoren voor werkstress zouden zijn: hoge werkdruk, emotionele belasting en een slechte relatie met de leidinggevende. Oei, een probleem. Wat doet u eraan? Zeker is dat veel organisaties de voorbije jaren meer aandacht kregen en meer inspanningen leverden voor de preventie en de remediëring van deze ziekten, althans wat de werkgebonden aspecten aangaat. Dat bleek vorig jaar uit een enquête van Acerta bij 470 bedrijfsleiders. Al moet ook gezegd dat bewustwording en effectieve acties nog beperkt blijven tot nu eens...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.