Postscriptum. Wie is bang van de jonge Turken?

HR Square 133
De ‘gemiddelde’ Vlaamse werkgever discrimineert schoolverlaters met een ‘allochtone’ naam, zelfs al hebben de kandidaten exact hetzelfde sollicitatieprofiel en diploma als kandidaten met een Vlaamse naam. ‘Allochtone’ kandidaten krijgen veel minder de kans van werkgevers om hen te overtuigen van hun capaciteiten en motivatie tijdens een persoonlijk gesprek. De resultaten van het onderzoek zijn stuitend. Gemiddeld moet een Turkse schoolverlater 44% meer solliciteren dan een Vlaamse vooraleer hij of zij uitgenodigd wordt voor een gesprek. De jonge Turk moet 14 à 15 keer solliciteren om hetzelfde resultaat te halen van de jonge Vlaming die 10 keer solliciteert. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt het helemaal verschrikkelijk. Voor laaggeschoolde, niet-knelpuntberoepen moet de jonge Turk 3,6 keer zo veel brieven schrijven. Of 36 sollicitaties voor de 10 van de Vlaamse kandidaat. Maar zelfs voor laaggeschoolde knelpuntberoepen moeten jonge Turken meer inspanningen leveren om in overweging genomen te worden (27%). Hogere studies...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.