Praktijk. Gezondheidsbeleid op de werkvloer (1). Moet werkgever gezonde levensstijl bevorderen?

HR Square 132
Uit recent onderzoek van Partena Vitaliteitsmanagement blijkt dat absenteïsme deels veroorzaakt wordt door ongezonde levensgewoonten. Andere gegevens leren ons dat het aantal mensen met chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten stijgt met de leeftijd en mensen ook al treft tijdens hun loopbaan. Een studie bij kmo’s in opdracht van SD Worx toont aan dat gezondheid en motivatie de belangrijkste voorwaarden zijn voor werkgevers om medewerkers in dienst te houden tot de pensioenleeftijd. De vraag dringt zich dan ook op of gezondheid louter een privézaak is. We vroegen het aan Els Wouters, senior stafmedewerker bij Vigez, het Vlaams expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie: “Het belang van aandacht voor een gezonde levensstijl stopt niet aan de bedrijfspoort. Gezondheid en levensgewoonten van medewerkers worden zowel positief als negatief beïnvloed door zaken op de werkvloer.” Wiens verantwoordelijkheid? Wie een gezondheidsbeleid uitstippelt, werkt aan een proactief personeelsbeleid. “Bedrijven die actief werken aan een...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.