Praktijk. Herstructureren: tijd voor een nieuwe aanpak? (2). Communiceer, zelfs als je niets te zeggen hebt

HR Square 134
Het grootste struikelpunt bij herstructureringen is de tijd die ze in beslag nemen, meent Dirk Buyens, academic dean van de Vlerick Business School. “De wet steekt niet echt een handje toe door bedrijven voor te schrijven dat ze bij grote ingrepen in een eerste fase niets meer mogen doen dan zeggen dat er wat op til is.” Die onzekerheid maakt het enorm moeilijk voor iedereen. Daar een mouw aan passen, is niet evident. De literatuur leert dat een doorlooptijd van acht maanden niet ongebruikelijk is bij grote herstructureringen die gepaard gaan met collectieve ontslagen. Een personeelslid weet vaak pas op het einde of hij moet vertrekken of mag blijven. “Belangrijk daarbij is dat een bedrijf zo mogelijk nog meer aandacht besteedt aan de blijvers dan aan de vertrekkers”, merkt Buyens op. “Bij de blijvers leeft sowieso het gevoel dat ze er de volgende keer misschien wel ‘bij’ zijn. Welke boodschap...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.