Praktijk: HRM bij de overheid. Wie bepaalt het succes van HRM?

HR Square 127
Over de hele wereld staan regeringen onder druk om de performantie van de publieke diensten te verbeteren. “Algemeen wordt aanvaard dat de juiste HR-aanpak – samen met andere elementen uiteraard – de performantie van de publieke sector verbetert. In die context heeft de federale overheid de voorbije jaren heel wat initiatieven genomen op HR-vlak”, zegt Sophie Op de Beeck, onderzoekster in het Instituut voor de Overheid aan de KU Leuven. Ze verwijst onder meer naar de overheveling van bevoegdheden naar lagere echelons (decentralisatie), veranderingen in de personeelsstructuur en nieuwe tendensen in HRM: “Een bijkomend effect van deze inspanningen is dat de groep HR-actoren die het HR-beleid moet uitdragen en implementeren, steeds meer gefragmenteerd en gespecialiseerd geraakt. Het HR-beleid is dus niet langer de unieke bevoegdheid van het HR-departement. Het wordt nu (uit)gedragen door een HR-community, waartoe ook het topmanagement, het lijnmanagement en externe HR-partners behoren.” Wie speelt een rol? Hoe...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.