Praktijk. Innovatiecultuur (2). Onderzoek onthult voorwaarden voor innovatief gedrag

HR Square 140
In het VIGOR-programma identificeerden wetenschappers de specifieke omstandigheden die innovatief werkgedrag bevorderen of juist afremmen. Er is tot vandaag vrij weinig samenwerking tussen wetenschap en bedrijven als het gaat over het management van innovatie. VIGOR onderzocht hoe organisaties hun medewerkers kunnen aansturen om succesvolle innovaties te ontwikkelen en te implementeren. Onlangs legden de researchers hun bevindingen over innovatiemanagement voor.  Intrinsieke motivatie  De kans is vrij groot dat u al verschillende initiatieven nam om proces-innoverend gedrag te bevorderen. Creatieve workshops, innovatiepremies, inspirerende werkruimtes of virtuele ideeënfora – ze kunnen weliswaar helpen, maar na een initieel enthousiasme blijkt hun motiverend effect voor innovatief gedrag doorgaans van korte duur. “Cruciaal is dat de externe noodzaak om te innoveren een intrinsieke motivatie wordt”, zegt Frederik Anseel, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Gent en hoofd van de onderzoeksgroep VIGOR. “Wie intrinsiek gemotiveerd is, denkt flexibeler, waardoor diverse informatie op een efficiënte manier wordt...

In de kijker

Social media

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.