Praktijk: Loonoptimalisatie stelt een werkgever in staat om werknemers een extraatje te geven tegen een gunstigere belastingdruk. Een overzicht.

HR Square 127
“Bij normale belastingdruk betaalt u 2700 euro om een werknemer bruto 2000 euro te kunnen geven. Die werknemer houdt daar 1200 euro van over na sociale en fiscale inhouding. Het verschil tussen die 2700 euro en die 1200 euro kan u verkleinen via loonoptimalisatie”, zegt Frank Verbruggen, adjunct-directeur van het sociaaljuridisch departement bij Group S. Hij zoomt in op een aantal interessante mogelijkheden. Vooraf stipt hij aan dat bepaalde vormen van loonoptimalisatie buiten de afspraken rond loonmatiging (de loonnorm) vallen: “In principe mogen de loonkosten per werknemer uitgedrukt in full time equivalent in 2013 en 2014 niet stijgen, met uitzondering van de loonindexatie, loonsverhoging als gevolg van promotie of baremaverhoging. Belangrijk is dat het over de gemiddelde loonkosten gaat. Verhogingen toekennen kan, maar die moeten uitvlakken op de totale loonkosten door, bijvoorbeeld, een daling van de overuren.” Niet-recurrente bonus Verbruggens eerste tip is de niet-recurrente bonus: “Een vorm van deelname...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.