Praktijk. Omgaan met verandering (1). Hoe pak je verandering aan?

HR Square 137
Het thema van de eerste inspiratiesessie van HRwijs, een initiatief van Verso in samenwerking met HR Square, was omgaan met veranderingen. “Een zeer actueel thema”, beaamt Jan Verbanck, die als coach vanuit Voca Training & Consult actief betrokken is bij klein- en grootschalige veranderingsprocessen in social-profitorganisaties in Vlaanderen. “Veranderen doen we dagelijks. En toch staan we er weigerachtig tegenover. Waarom is veranderen zo moeilijk? Omdat het zo complex is.” Zowat iedere leidinggevende kent wel de stappen van een veranderingstraject: de huidige situatie diagnosticeren, prioriteiten kiezen, een veranderplan opstellen, uitvoeren en evalueren. Die beheersbaarheid van een veranderingsproces is echter een illusie, weet Verbanck uit ervaring. “Veranderen komt nooit alleen. Het is geen alleenstaande gebeurtenis. Hoe planmatig je ook werkt, dan nog is het onmogelijk alle elementen volledig onder controle te houden. Er is druk vanuit de buitenwereld, met bijvoorbeeld een gewijzigde financiering of regelgeving. Dat geeft druk op de binnenwereld van...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.