Praktijk. Preventiediensten (2). “Preventie is in de eerste plaats taak voor werkgever”

HR Square 137
Externe preventiediensten die ontgoocheld reageren op het ACV-dossier dat die diensten een gebrek aan inspanning verwijt – Wim Dujardin, interne preventieadviseur bij de Oost-Vlaamse bloemengemeente Lochristi, kan er enig begrip voor opbrengen. “Het welzijnsbeleid is erg omvangrijk geworden. Een degelijke werkpostanalyse kan gemakkelijk een halve dag in beslag nemen.” Tegelijk vindt hij dat preventie en veiligheidsbeleid in de eerste plaats een verantwoordelijkheid zijn van de werkgever. “En, laat ons eerlijk zijn, veel werkgevers zijn daar niet echt in geïnteresseerd. Het is nochtans vooral de werkgever die initiatief moet nemen en de externe dienst kan contacteren voor advies als er intern niet genoeg expertise is.” Als interne preventieadviseur, met een door zijn werkgever betaalde niveau 1-opleiding, bevindt Dujardin zich enigszins in een luxepositie. Niet elke werknemer die met het preventiebeleid ‘opgezadeld’ wordt, is even goed op de hoogte van de materie. “Ik kan me perfect voorstellen dat het voor een administratief...

Dit artikel is exclusief voor leden

Wilt u lid worden, dan kunt u kiezen uit twee formules: individueel of corporate lidmaatschap. Door uw lidmaatschap boort u een geweldige bron van informatie én van persoonlijke contacten aan.

Voor uzelf als HR-professional: het individueel lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL. 
 • U kan alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U krijgt een aanzienlijke korting van op uw betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert.
 • U krijgt 10% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De individuele lidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 249 € (+ 6% btw). 

Voor u én uw HR-collega’s: het corporate lidmaatschap 

 • U ontvangt per jaar zes edities van het tijdschrift HR Square NL op vijf namen en/of adressen binnen uw organisatie.
 • U en uw HR-collega’s kunnen alle edities van het tijdschrift ook online lezen en downloaden.
 • U en uw HR-collega’s krijgen een aanzienlijke korting op de betalende deelname aan de workshops, trainingen, seminaries en congressen die HR Square organiseert. 
 • U krijgt 20% korting op de standaardtarieven om uw HR-vacatures te publiceren op www.hrsquare.be en in de nieuwsbrief.
 • De bedrijfslidmaatschapsbijdrage voor één jaar is 699 € (+ 6% btw). 

Student?

 • Je bent student in een HRM-richting (HRM, personeelswerk, arbeids- en organisatiepsychologie…) aan één van de Vlaamse universiteiten of hogescholen?
 • Dan kan je één jaar lang gratis HR Square lezen. Laat je gegevens achter via dit formulier (let op: gebruik het e-mailadres van je universiteit of hogeschool) en je ontvangt vanaf de eerstvolgende oneven maand tweemaandelijks een editie van HR Square gedurende een jaar.

In de kijker

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.